Vanliga frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får.

 1. Kan jag lägga gräsmatta nu i sommar och vattna senare i höst? Nej! Gräsmattan kräver rikligt med vatten de första två till tre veckorna efter läggning och därefter löpande en till två gånger i veckan beroende på vädret. Om det inte regnar under bevattningsförbudet bör ni inte lägga gräsmatta, om ni inte har god tillgång till vatten. Vattnas den inte ordentligt finns det risk för att ni måste göra om allt senare. Gute Gräs har egen bevattningsdamm och vi sköter om er kommande gräsmatta tills ni kan lägga den.
 2. Under vilken period kan jag köpa gräsmatta? Säsongen för att skörda gräsmatta beror på vädret, men normalt börjar vi säsongen i slutet av april. Det går sedan att skörda fram tills oktober, november eller när snön lägger sig.
 3. Hur långt i förväg behöver jag beställa? Vi behöver få din beställning senast 5 dagar innan du ska lägga det. Gräs är en färskvara och vi skördar samma dag som hämtning eller leverans.
 4. Hur många kvm är en rulle? En normal rulle, vanligast vid privat köp, är 1 kvm.
 5. Hur bred är en rulle? En normal rulle är 0,60 m bred och 1,67 m lång.
 6. Hur mycket väger rulle? En normal rulle väger mellan 12 och 20 kg, beroende på väder, dvs hur mycket vatten det är i jorden.
 7. Hur stor är en pall? En pall är ca 1,20 m x 1.20 m och rymmer ca 50 kvm gräs.
 8. Hur snabbt måste jag lägga gräsmattan efter leverans? Gräsmatta är en färskvara och består av levande växtmaterial. Under vår och höst ska den läggas så snart som möjligt helst inom 1 dygn men absolut inte senare än 2 dygn efter upptagning. Denna tid förkortas under heta sommardagar.
 9. Hur mycket måste jag vattna? Direkt efter läggning ska gräsmattan och underlaget genomvattnas ordentligt, minst 5 timmar. Sedan måste mattan vattnas ordentligt under de två, tre första veckorna. Gräsmattan får absolut inte torka ut. Det ska inte bildas sjöar men det får gärna ”tjirpa” under fötterna när du ställer dig på den. Hur mattan växer fast och utvecklas är beroende av vattensituationen efter läggning. Under varma och soliga dagar är det viktigt att vattningen sker rikligt och helst under kvällstid.
 10. Kan jag lämna tillbaka gräsmatta som blir över? Nej, vi tar inte tillbaka gräsmatta. Gräsmatta är en färskvara och vi måste kunna garantera våra kunder den kvaliteten.
  Kanske en granne eller en god vän behöver?